Kunstgeschiedenis

Het was Marcel Duchamp die in de jaren rond 1911/1912 de kunst een geheel nieuwe wending gaf.

Zijn “Nude descendant un escalier” geschilderd in een kubistisch stijl, werd verwijderd van een tentoonstelling omdat het aanstootgevend zou zijn. Marcel Duchamp besloot daarop om te stoppen met schilderen. In plaats daarvan ging hij zijn werken als reproducties verkopen. Hij stelde ze samen als collectie, in een doos bijeengebracht. Tegelijkertijd ging hij ertoe over om objecten als een “ready-made” tentoon te stellen. Een van eerste werken was een “Fietswiel”, dat hij omgekeerd op een keukenkruk monteerde. Er volgden er meer, als het “Flessenrek” en het “Urinoir”.

Later werd het doosje, “La Boîte”, met reproducties, opgenomen in een Koffer, “La Boîte-en-Valise”. Het werd een “musée portatif”, een draagbaar museum. Het bevatte reproducties van zijn schilderijen en replica’s van zijn objecten. Er werden er bijna 400 van gemaakt, en vele musea in de wereld hebben er een exemplaar van, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Van Abbe Museum in Eindhoven.

Remakes

In navolging van Marcel Duchamp leek het mij interessant om een Remake te maken van zijn idee van het “draagbare museum”, alleen nu gevuld met mijn eigen plastieken, en aangevuld met enkele remakes van schilderijen van bekende kunstenaars als Picasso, Matisse, Dali en Duchamp zelf.

Mijn “Boîte-en-Valise” is een houten kist/koffer, met daarin 10 replica’s van mijn beeldhouwwerken uit de afgelopen 40 jaar. Het is een soort retrospectieve tentoonstelling van mijn werken, die verspreid zijn over verschillende particuliere collecties.

Aanvankelijk uitgevoerd in porselein, werd het later toch gemaakt in verschillende steensoorten, als steatite, albast, en zelfs hout.

Van de presentatie van dit werk in 2015 werd een video registratie gemaakt door Ewoud van Roon.

Het werd voor het eerst tentoongesteld in de zomer van 2015 in Chateau Chinon, in een thema-tentoonstelling “re-Interpretation”, waarin alle deelnemende kunstenaars remakes maakten van werken van bekende kunstenaars, als Picasso, Monet, Mondriaan, Hopper, Boccioni, Dali, en anderen.